Badkamer duurzaam renoveren
Slim, duurzaam en helemaal jouw stijl
Voordelen van badkamer duurzaam vernieuwen
Een badkamer is allang niet meer alleen een praktische ruimte. Het is dé plek waar je de dag begint en afsluit. Een persoonlijke oase van rust, comfort en gemak. Geen wonder dat steeds meer mensen kiezen voor een badkamerrenovatie die niet alleen mooi oogt, maar ook duurzaam en toekomstbestendig is. Van slimme technologie tot stijlvolle materialen: een renovatie is hét moment om comfort, uitstraling en energiezuinigheid te combineren.
De badkamer is dé plek waar comfort, stijl en verbruik samenkomen en dus ook waar flinke winst te behalen valt op het gebied van energie, water en onderhoud. Of je nu toe bent aan een frisse uitstraling, minder onderhoud wilt of gericht energie wilt besparen: een badkamer renovatie is een investering die zich op meerdere vlakken terugbetaalt.
Hoe aanzienlijk besparen bij duurzame badkamer laten renoveren?
Een duurzame badkamer is veel meer dan een paar nieuwe tegels of een mooie douchekop. Het is een slimme investering in je wooncomfort én je energierekening. Denk aan waterbesparende technologie, onderhoudsarme materialen, energiezuinige verwarming en ventilatie, en circulair sanitair dat klaar is voor de toekomst.
- Tot 30% energiebesparing mogelijk met slimme aanpassingen zoals vloerverwarming op lage temperatuur, energiezuinige (led) verlichting en een efficiënte boiler.
- Gemiddeld 40 liter water per dag besparen per persoon met waterbesparende slimme duurzame kranen en douchekoppen.
- Onderhoudsarm en hygiënisch met wandpanelen zonder voegen
- Lagere maandlasten én verhoogde woningwaarde. Duurzame upgrades maken je huis aantrekkelijker bij verkoop.
- Subsidies en regelingen zijn beschikbaar voor onder andere levensloopbestendige aanpassingen of als onderdeel van bredere woningverduurzaming.
💡 Volgens recente cijfers bespaart een huishouden met een water- en energiezuinige badkamer tot wel € 350-450 per jaar op vaste lasten.
Welk type badkamer past bij jou?
Slim combineren
Luxe én duurzaamheid voor een rendabele badkamerrenovatie upgrade
Badkamer en keuken samen aanpakken? Goede zet
Overweeg je ook je keuken te vernieuwen? Dan is het slim om die meteen mee te nemen in je renovatieplan. Niet alleen omdat het efficiënter is qua planning en kosten, maar ook omdat je zo eenheid in stijl kunt creëren. Door bijvoorbeeld gelijke materialen te gebruiken in werkbladen, wandafwerking of kranen, voelt je woning als één geheel.
Renovatie toilet & badkamer: match/contrast?
Een doorlopende look met identieke tegels en verlichting vergroot optisch de ruimte en straalt luxe uit. Liever contrast? Dat kan juist voor een speels en opvallend effect zorgen. Welke stijl je ook kiest, beide ruimtes verdienen wat ons betreft dezelfde zorg en hoogwaardige afwerking.


Badkamer renoveren naar jouw wensen
Een succesvolle badkamer renovatie begint met een goed plan. Wat zijn je wensen? Waar wil je op besparen? En welke stijl past bij jou? Tijdens een persoonlijk gesprek brengen we alles in kaart. Denk aan voorkeuren voor kleuren, materialen en indeling, maar ook aan je levensstijl en toekomstplannen. Wil je bijvoorbeeld levensloopbestendige elementen zoals een inloopdouche of antislipvloer? Dan nemen we die meteen mee in het ontwerp.
Met een 3D-ontwerp krijg je vooraf al een goed beeld van je nieuwe badkamer. Zo weet je precies wat je kunt verwachten, en maken we samen de juiste keuzes in materialen en afwerking, altijd met oog voor duurzaamheid.

Een duurzame badkamer verbouwing: waar begin je?
Duurzaam wonen begint steeds vaker in de kleinste ruimte van het huis: de badkamer. Maar wat maakt een badkamer echt duurzaam? Het draait niet alleen om energiezuinige apparaten of waterbesparende kranen, het gaat om slimme keuzes op elk vlak, van verwarming tot ventilatie, en van materialen tot verlichting.
Welke energie- en waterbesparingen passen bij jouw badkamer?
-
Slim omgaan met water: begin bij de douche
Een groot deel van het waterverbruik in huis komt uit de douche. Maar met een paar aanpassingen kun je dit flink terugbrengen zonder comfort in te leveren:
- Waterbesparende douchekop: Kies er een die maximaal 7 liter per minuut verbruikt. Je bespaart flink wat water en energie, terwijl je toch lekker kunt douchen.
- Douche-WTW (WarmteTerugWinning): Laat bij een renovatie direct een WTW-installatie plaatsen. Deze slimme technologie hergebruikt de warmte van het wegstromende douchewater. Het systeem wordt netjes weggewerkt in de afvoer of douchebak.
- Sensorkranen of waterbesparende kranen: Deze stoppen automatisch met stromen en verbruiken alleen water wanneer nodig. Je voorkomt verspilling zonder moeite. Met een aerator op je wastafelkraan. Voor een paar euro bespaar je liters water per dag, zonder dat je het merkt aan de straal.
-
Toilet: van doorspoelen naar besparen
- Waterbesparende toiletpot: Kies voor een model met dual flush (3 of 6 liter). Hiermee bespaar je jaarlijks duizenden liters water.
- Spoel met regenwater: Vang regenwater op in een tank en gebruik dit om je toilet door te spoelen.
- Geurafzuiging in de pot: Met bijvoorbeeld de Geberit DuoFresh module hoef je minder te ventileren met stroomslurpende systemen.
-
Verwarming: warm als het moet, uit als het kan
De badkamer verwarmen hoeft niet 24/7. Met de juiste technologie geniet je van een warme ruimte wanneer je die nodig hebt, zonder verspilling:
- Infraroodpanelen: Deze verwarmen direct jou en de objecten om je heen in plaats van de lucht. Efficiënt, snel en prettig voor korte gebruiksmomenten.
- Elektrische vloerverwarming: Zeker in combinatie met zonnepanelen is dit een slimme zet. Het warmt snel op, is comfortabel en energiezuinig.
- Elektrische radiator: Compact en verplaatsbaar, ideaal bij verbouwingen en in huizen zonder gasaansluiting.

Badkamer isoleren, ventileren en duurzaam materiaal
-
Isoleer badkamer en woning waar je kunt
Een goed geïsoleerde badkamer houdt warmte vast en voorkomt onnodig energieverbruik:
- HR++ of triple glas in het badkamerraam helpt warmte binnen en kou buiten houden.
- Bad isoleren: Door de badkuip te isoleren, blijft het water langer warm. Dat betekent minder bijvullen en minder energieverbruik.
- Wand- en vloerisolatie: Bij een grote verbouwing is het slim om ook muren en vloeren goed te isoleren.
-
Ventileer voor gezondheid en duurzaamheid
Ventilatie wordt vaak vergeten, maar is cruciaal in een vochtige ruimte zoals de badkamer. Slechte ventilatie leidt tot schimmel en snellere slijtage van materialen:
- Installeer dan een goed ventilatiesysteem met nalooptimer. Zo voorkom je vochtproblemen en bespaar je op onderhoudskosten.
-
Kies voor duurzame materialen en verlichting
Materiaalgebruik verlengt de levensduur van je badkamer en verkleint impact op milieu:
- Keramische tegels: Duurzaam, recyclebaar en vochtbestendig.
- Solid Surface: Voor wastafels en baden: slijtvast en lang meegaand.
- Herbruikte of gerecyclede materialen: Denk aan sloophout, tweedehands meubels, gerecycled glas en kurk- of bamboevloeren.
- Gebruik LED-verlichting: Ledlampen verbruiken tot 90% minder energie dan halogeenlampen en gaan 35x langer mee.
- Zorg voor bewegingssensoren In bijvoorbeeld de toilet- of badkamerverlichting, zodat het licht alleen brandt als het nodig is.

Luxe én duurzame badkamerupgrade
Slimme, rendabele combinaties:
🔸 Vloerverwarming + isolerende vloerafwerking
Kies voor lage temperatuur vloerverwarming in combinatie met een goed geïsoleerde ondervloer of natuurstenen tegel. Je verwarmt energiezuinig én geniet van ultiem comfort, zeker in de wintermaanden.
🔸 Warmtepompboiler + waterbesparende doucheset
Vervang je oude boiler of geiser door een warmtepompboiler en combineer dit met een waterbesparende regendouche. Je behoudt een luxe douche-ervaring, maar verbruikt tot wel 50% minder water en energie.
🔸 Slimme verlichting + bewegingssensoren
Installeer dimbare LED-verlichting met bewegingssensoren en daglichtdetectie. Dit is niet alleen praktisch en sfeerbepalend, maar ook energiezuinig en onderhoudsarm.
🔸 Inloopdouche + onderhoudsarme wandpanelen
Door te kiezen voor een drempelloze inloopdouche met naadloze wandpanelen (bijvoorbeeld uit gerecycled kunststof of composiet) geniet je van een strak en modern design, met minder schoonmaakwerk en een langere levensduur.
🔸 Mechanische ventilatie met warmteterugwinning (WTW)
Door warme vochtige lucht slim af te voeren en de warmte terug te winnen, houd je je badkamer fris én energiezuinig. Combineer dit met vochtbestendige afwerkingen voor een toekomstbestendige ruimt


De beste duurzame keuzes
Grote of kleine badkamer renovatie?
Geen zin in hak- en breekwerk?
Liever geen ingrijpende verbouwing? Ook zonder sloopwerk kun je veel bereiken. Met overzetwanden, modulaire meubels en slimme installaties toveren we je bestaande badkamer om tot een moderne, duurzame ruimte, met minimale overlast.
Niet elke renovatie hoeft gepaard te gaan met stof en sloop. Er zijn talloze manieren om je badkamer te vernieuwen zonder ingrijpende werkzaamheden. Overzetwanden, nieuwe vloerdelen, of het vervangen van alleen het sanitair zorgen al voor een totaal andere sfeer. Ideaal voor wie wél wil vernieuwen, maar niet wekenlang in een verbouwing wil zitten.
Complete renovatie? volledig ontzorgd!
Ga je voor een volledige make-over? Dan regelen wij alles: van sloop en installatie tot afwerking en styling. Onze vakmensen zorgen voor een strakke planning, duidelijke communicatie en een perfect eindresultaat. En ja, ook het plaatsen van de meubels, het aansluiten van de verlichting én de ventilatie nemen we voor onze rekening.

Betaalbare duurzame badkamer renovaties
Subsidie op badkamer renovatie?
Natuurlijk wil je weten wanneer je gebruik kunt maken van subsidies, bijvoorbeeld als je je badkamer toekomstbestendig maakt. Denk aan het aanpassen voor senioren, of het toepassen van energiebesparende maatregelen. Wij helpen je graag bij het uitzoeken van de mogelijkheden en kunnen zelfs ondersteunen bij de aanvraag. Door maatregelen slim te bundelen, kun je niet alleen profiteren van subsidievoordelen en lagere maandlasten.
🔹 ISDE-subsidie bij combinatie met verduurzaming
Als je de badkamerrenovatie combineert met bredere energiebesparende maatregelen in huis, zoals het plaatsen van een warmtepomp of zonneboiler, kom je mogelijk in aanmerking voor de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE).
Vooral bij renovaties waarbij je ook je warmwateroplossing vernieuwt, zoals een duurzame elektrische boiler of warmtepompboiler, is dit een interessante optie.
Badkamer renovatie, volledig ontzorgd
Onze vakmensen zorgen voor een strakke planning, duidelijke communicatie en een perfect eindresultaat. Ook het plaatsen van de sanitair, het aansluiten van de verlichting én de ventilatie kunnen wij voor onze rekening nemen.
Voor sommige duurzame maatregelen kun je gebruik maken van subsidies en regelingen. Denk bijvoorbeeld aan:
✅ Woningaanpassingen voor levensloopbestendig wonen
✅ Badkamer is onderdeel van bredere verduurzaming
✅ Combinatie warmtepomp of isolatie voor extra voordeel
Bij ons krijg je meer dan een renovatie:
✔ Full-service aanpak van ontwerp tot oplevering
✔ Ervaren vakmensen met oog voor detail & duurzaamheid
✔ Transparante offerte, zonder verrassingen achteraf
✔ Garantie & maximale subsidies
✔ Afgestemd op jouw wensen én woning
Veelgestelde Vragen over onze natte ruimtes diensten
Hoe kan ik water besparen in mijn duurzame badkamer?
Waterbesparing begint met slimme keuzes in sanitair. Kies bijvoorbeeld voor een thermostatische mengkraan, waterbesparende douchekoppen met luchttoevoer en kranen met een eco-stand. Ook een toilet met dual-flush spoelsysteem draagt bij aan minder waterverbruik. Verder kan een grijswatersysteem interessant zijn: hiermee hergebruik je licht vervuild water, bijvoorbeeld van de wastafel, voor de toiletspoeling.
Hoe bespaar ik energie tijdens én na mijn badkamerrenovatie?
Energie besparen in de badkamer begint al bij de renovatie zelf. Denk aan goede vloerisolatie onder de vloerverwarming, energiezuinige (LED-)verlichting met bewegingssensoren, en elektrische radiatoren die enkel verwarmen wanneer nodig. Slimme thermostaten en timers zorgen voor efficiënter gebruik van warmte, waardoor je geen energie verspilt op momenten dat de badkamer niet in gebruik is.
Welke duurzame materialen zijn geschikt voor mijn badkamer?
Duurzaamheid betekent niet alleen minder energie of waterverbruik, maar ook bewuste materiaalkeuze. Kies bijvoorbeeld voor snelgroeiende en hernieuwbare materialen zoals bamboe, of voor FSC-gecertificeerd hout. Ook gerecycled glas, keramiek of composiet zijn milieuvriendelijk en geschikt voor vochtige ruimtes. Vermijd materialen met hoge milieu-impact zoals niet-gerecycled kunststof en kies voor producten met een lange levensduur en onderhoudsarme eigenschappen.
Vrijblijvende offerte laten renoveren badkamer
Wij komen graag bij u langs om samen de mogelijkheden te bespreken, van duurzame oplossingen zoals vloerverwarming en waterbesparende installaties tot het vernieuwen van sanitair en betegeling.